Yama en Niyama – de grondslag van het achtvoudige pad (deel 1)

Deel dit artikel

Als fervent yogi sta je net als mij vermoedelijk regelmatig op je yogamat.
“Yoga” zoals wij het kennen, is nogal fysiek van inslag en het gebeurt daarom gemakkelijk dat we ons in dat fysieke aspect van “het pad” verliezen. Niettegenstaande het belang en de vele voordelen van Asana-beoefening (de fysieke yoga practice), vergeten we soms welke aspecten aan de grondslag van ons yogapad liggen.

Om beter te begrijpen hoe breed het yogapad is, moeten we een beetje in de etymologie duiken:

Ashtanga vertaalt zich niet voor niets als achtvoudig (ashtau = acht; anga = takken, ledematen of zoals ik het verwoord, aspecten).

De eerste twee aspecten van het achtvoudige pad – dus nog voor Asana en Pranayama (ademhalingscontrole)! – zijn Yama en Niyama.

In deze en de volgende blog vertel ik je alles wat je moet weten!

Yama is Sanskriet voor “onthouding”.  Een yogi onthoudt zich bij voorkeur van geweld, leugens en bedrog, diefstal, verslavingen (onkuisheid) en hebzucht.

Niyama is Sanskriet voor “voorschrift”.  Een yogi leeft bij voorkeur in reinheid, tevredenheid, gedrevenheid, zelfbeschouwing en toewijding (aan het hogere).

Ook al zijn de Yama’s en Niyama’s (van elk zijn er 5! – zie je de overlap met “de 10 geboden” die wij kennen?) nauw met elkaar verweven, wil ik in mijn eerste blogpost graag de focus leggen op de Yama’s.

Yoga Filosofie Hasselt

 

1. Ahimsa – leven in geweldloosheid

Dit is een breed begrip, waarbij voorgeschreven wordt geen geweld te plegen.  Tegen geen enkel levend wezen, jezelf inclusief.

Dit houdt meteen een contradictie in.  Denk maar aan jezelf verdedigen, of het al dan niet kiezen voor een vegetarische levensstijl.

De Bhagavad Gita behandelt deze contradictie uitvoerig!

 

2. Satya – leven naar waarheid

Dit spreekt vermoedelijk voor zich: eerlijkheid.

Ook hier een dunne lijn, want je wil eerlijk en naar waarheid handelen en communiceren, maar je wil niet in strijd zijn met Ahimsa.  Een hele boterham om over na te denken…

 

3. Asteya – niet stelen

Ook dit spreekt voor zich, maar gaat verder dan enkel het effectief plegen van materiële diefstal.

Denk maar aan opportunistisch gedrag, profiteren van iemands goedheid, een niet zo mooi evenwicht tussen geven en nemen, …  Allemaal dingen die je in principe ook als een vorm van “stelen” kan zien.

 

4. Brahmacharya – zelfbeheersing (kuisheid)

Vaak wordt dit aspect verklaard als kuisheid of celibatair leven. Naar mijn bescheiden mening, gaat het hier eerder over leven in zelfbeheersing en gaat het hier ook niet enkel om seksuele beheersing (als in monogamie en je seksuele energie niet verspillen), maar ook om een beheerste relatie met pakweg alcohol en suiker, televisie, sociale media, etc.

Maat houden in het algemeen met andere woorden.

 

5. Aparigraha – onhebzuchtig leven

Als moderne mens zijn we vaak voortdurend aan het streven naar “meer”.  Meer geld op de bank, meer bezittingen verzamelen. Het is van míj!

Deze “regel” nodigt je uit je niet vast te klampen aan de dingen en te leven met niet meer dan het essentiële. Het mooie van eenvoud zal je zo al snel herontdekken. En van wat je deelt, zal je ook nooit tekort hebben…

 

Zoals je merkt zijn de Yama’s best complex en valt hier heel uitgebreid over na te denken…  Voel je vrij je mening, vragen en meer hierover te delen in een reactie…

Love, always.

Noé